Ayvalık Gezilecek Yerler – En iyi yerler

Ayvalık gezilecek yerler nerelerdir sorusu her yıl Ayvalık’ı ziyaret edecek binlerce insan tarafından merak ediliyor. Balıkesir’in bu güzel ilçesini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız elbette uğramadan geçmemeniz gereken pek çok nokta mevcut. Doğal güzellikleri ve tarih kokan müzeleri ile Ayvalık gezilecek yerler listesi oldukça uzun. Sizler için Ayvalık’ta görmeniz gereken 8 noktayı listeledik.

Sarımsaklı Plajı

hemengidin.com
Sarımsaklı Plajı – Fotoğraf Kaynak: İStock

Ayvalık’ta tatil yapmayı planlıyorsanız uğramanız gereken yerlerin en başında Sarımsaklı plajı karşımıza çıkmaktadır. Su derinliğinin fazla olmaması sebebi ile her yıl binlerce kişi tarafından tercih edilen Sarımsaklı plajı ziyaretçilerine masmavi ve berrak suları ile harika bir manzara sunmaktadır. Yumuşak kumu, tertemiz suyu ile Sarımsaklı plajı özellikle güvenli bir deniz tatili yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Bunun yanı sıra plaj yakınlarında pek çok konaklama alanı bulabilmek mümkünken yine yakınlarda çeşit çeşit restaurant, kafe ve dükkanlara rastlayabilirsiniz.

Saatli Camii

Eski adı ile Agios Yannis Kilisesi olarak bilinen bu yapı, ilk inşa edildiğinde bir Ortodoks Hıristiyan kilisesi olarak kullanılmış. Yapımının ise 19. Yüzyıla dayandığı biliniyor. 1928 yılında camiye dönüştürülen bu kilisenin mimari yapısına ise hiç dokunulmamış olması onu oldukça özel kılıyor. Farklı mimarisi ve yüksekliği ile hemen dikkat çeken bu yapı özellikle tarih tutkunlarının ilgisini çekiyor. Saatli Camii ismi ise 1944 yılında kilise çanının deprem sebebi ile yıkılması sonrasında yerine saat kulesi yapılmasına dayanıyor. Ayvalık bölgesi içerisinde sizi tarihte küçük bir yolculuğa çıkaracak olan bu yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Cennet Tepesi

Cennet Tepesi, fazla yüksek olmasa bile muazzam bir Ayvalık manzarasına sahip olması sebebi ile oldukça ilgi çekiyor. Yeşilin binbir tonu arasından Ayvalık’ı izleyebileceğiniz Cennet Tepesi’nde bulunan kafeteryada çayınızı, kahvenizi içebilir manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Özellikle gün batımını izlemeyi sevenler akşama doğru bu tepeye giderek büyüleyici gün batımının her saniyesini rahatlıkla seyredebilir.

Şeytan Sofrası

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: İStock

Ayvalık’ın meşhur tepelerinden biri olarak karşımıza çıkan Şeytan Sofrası, Cennet Tepesi’nden biraz daha yüksek. Bu bölgenin ise lav birikintilerinden oluştuğu bilinmekle birlikte bu özelliği onu coğrafi açıdan oldukça değerli ve ilgi çekici hale getiriyor. Tepede Şeytan’ın ayak izinin sergilendiği popüler bir alan bulunuyor. Demir parmaklıklar ile çerçevelenmiş bu alan aslında bir lav birikintisi olsa da oldukça ilgi çekiyor. İnsanların demir çerçevelerin olduğu kısımda para atarak dilekler dilemekte olduğu biliniyor. Şeytan Sofrası aynı zamanda gün batımını izleyebilmek için de harika noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Badavut Sahili

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: İStock

Doğal bir plaj olan Badavut sahili bu özelliği ile ülkemizde önemli doğal yapılar arasında karşımıza çıkıyor. Ayvalık gezilecek yerler arasında karşımıza çıkan Badavut sahilinin mutlaka görülmesi gerekiyor. Bir doğa harikası olan bu bölgede sessizlik ve huzur içerisinde deniz tatilinizin keyfini çıkarabilmeniz mümkün. İncecik altın kumları ve masmavi berrak denizi ile Badavut sahili kafa dinlemeye bire bir olarak anılıyor.

Tarihi Ayvalık Evleri

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: İStock

Ayvalık bölgesinin kendine has bir mimari tarzı bulunuyor. Uzun tarih içerisinde şekillenen ve hala korunmakta olan bu mimari tarzı görmeden Ayvalık’tan dönmek olmaz! Çok önceleri bölgede yaşayan Rumlardan kaldığı bilinen bu mimari oldukça şirin bir görüntü ortaya çıkarıyor. Ayvalık sokaklarında yürürken bu güzel evleri seyredebilir, inceleyebilir ve fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Aslında Ayvalık’ın tarihteki ilk kilisesi olarak bilinen bu yapı günümüzde Ayvalık’ın farklı kültürel renklerinin sergilendiği bir müze olarak kullanılmakta. Eski tarihlerde Ayvalık’ta yaşan Rumların bu kiliseyi merkez alarak bir yerleşim alanı kurduğu ve Ayvalık’ı buna bağlı olarak genişlettiği biliniyor. Aynı zamanda bu yapının gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı sonrasında bir tekel deposu olarak da uzun bir süre kullanıldığı biliniyor. 2013 yılından beri ise yapı, müze olarak kullanıma açılmış durumda olarak karşımıza çıkıyor.

Macaron Sokağı

Rengarenk evleri, eşsiz çiçekleri ile Macaron Sokağı, ziyaret eden herkesin kalbinde adeta taht kuruyor. Adeta bambaşka bir yerde gibi hissedeciğiniz bu sokağı mutlaka ziyaret etmeniz gerekiyor. Bu sokağın sembolü haline gelmiş Macaron Kahvesi ve Macaron Konağı ise Ayvalık gezilecek yerler arasında karşımıza çıkıyor.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?