Kocaeli Ballıkayalar Nerede, Nasıl Gidilir?

Kocaeli Ballıkayalar Nerede, tabiat parkı olarak bilinmektedir. Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı Köyünde bulunan bu parkın ziyaretçisi oldukça fazladır. Birçok faaliyete izin veren bu parkın hikayesi de oldukça değişiktir. Buna göre zamanında arıların uğrak yeri Kocaeli Ballıkayalar olarak bilinmekteymiş. Arılar bu yöreye gelip mağaraların içine bal yapmaya başlamışlar. Yaptıkları bu bal ile ünlünen vadi Ballıkaya olarak isimlendirilmiştir.

Genellikle yöresel yerlerin isimleri bazen mecaz anlamıyla kullanılmaktadır. Ancak Ballıkaya’nın ismi mecaz değil tamamen gerçek bir olaydan dolayı konulmuştur. 1995 yılında tabiat parkı olarak kayıtlara geçen Ballıkayalar esasen vadi olarak biliniyor. Ancak bir vadinin sunmayacağı kadar çok tatilsel aktiviteye izin verdiği için tabiat parkı olarak değerlendiriliyor. Sadece tatil aktivitesi olarak değil hayvan çeşitliliği açısından da oldukça zengindir. Ballıkaya’da hayvanat bahçesi mevcut mu sorusu hemen akla gelmektedir. Ancak parkın içi o kadar çok ağaç ve bitkiyle dolu ki ekstra bir oluşuma gerek kalmıyor. Hüd hüd kuşu, çakal, atmaca gibi hayvanların varlığı vatandaşlar tarafından ilginç bulunmaktadır. 

Ballıkayalar Kamp Yapmak İçin Uygun Mudur?

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Ballıkayalar’da birçok aktiviteyi yapmak mümkün. Özellikle yürüyüş, doğa yürüyüşü, kamp kurma gibi aktiviteler kolaylıkla yapılabilmektedir. Kocaeli Ballıkayalar yöresi özellikle kamp yapmak için oldukça uygundur. Dileyenler düzlük alan belirleyip o alanda kamp yeri kurabilir. Dileyenler aksiyon almak adına daha eğimli alanları tercih edebilir. İniş ve çıkış yaparken veya trekking yapmak için eğimli alanlar çok cazip olmaktadır.

Öte taraftan vadinin üst kısımlarına çıkıldığında şehir hayatının var olduğu anlaşılacaktır. Çünkü vadi şehir merkezlerine çok uzak yerlerde konuşlanmamıştır. İstanbul’a 1 saat uzaklıkta Gebze’ye 15 dakika uzaklıkta olan vadi şehir içinde tatil hayatı yaşamak isteyenlerin gözdesi durumunda. Hava durumu koşulları da oldukça iyidir. Özellikle yükseklere çıkıldıkça oksijen alacağınız alanlar artmaktadır. Sabah saatlerinde veya akşam güneş batarken bu alanlarda çay molası verilmektedir. Bu şekilde yüksek yerlerdeki oksijenden faydalanmak mümkün olmaktadır. Genellikle ılık ve nemli bir havaya sahiptir. Bitkilerin ve sulak alanların bol olması hava koşullarını sertleştirmemektedir. 

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Ballıkayalar şehir merkezine uzak mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Özellikle beyaz yakalılar bu soruyu çok sormaktadır. Cuma mesai çıkışı ile Pazar öğle vakti arasındaki süreyi Ballıkaya’da değerlendirebilirsiniz. Çünkü civar illere uzak bir mesafede konuşlanmamıştır.

İç bölgelerde bulunmayan Ballıkaya ulaşım hususunda da zorlamamaktadır. Şahsi araçla Ballıkayalar’a gidileceği gibi turlar aracılığıyla da gidilebilir. Yolların bakımı her sezon yapıldığından yollar bozuk değildir. Bu sebeple yolculuk sıkıntısız bir şekilde geçecektir. Ballıkayalar’a gelen turistler dilerse kamp yapabilecekleri gibi dilerlerse yakın yerlerdeki otel, hotelleri tercih edebilir. Kamp için uygun yerler mevcuttur. Kamp yapmaktan keyif almayanlar ise civardaki otelleri, apartları ve hotelleri tercih edebilir. Ballıkayalar içinde otel var mı diye merak edenler muhakkak olacaktır. Ancak tabiat parkı olması sebebiyle otel veya apart mevcut değildir. Ancak civar yerlerde, Ballıkayalar’a yakın mini oteller mevcuttur. 

Ballıkayalar’a Her Sezon Gidilebilir Mi?

Bazı tatil yöreleri her sezon tatil yapmaya müsait olamayabiliyor. Ancak Ballıkaya her sezon turist bekleyen yerlerden bir tanesidir. Kocaeli Ballıkayalar yaz kış demeden misafir ağırlamaktadır. Kocaeli kış mevsiminin çok sert geçmediği bir ildir. Bu sebeple özellikle soğuktan hoşlanmayan kişiler Ballıkayalar Tabiat Parkında kış tatilini geçirebilir. Ballıkayalar her sezon müsait mi sorusu özellikle kış aylarında çok sorulmaktadır. Ancak yaz, kış fark etmeden vadiye gelinebilir. Ancak kamp yapmak isteniyorsa o zaman bahar aylarının tercih edilmesi uygun olacaktır.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?