Ödemiş’te Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Ödemiş’te mutlaka görmeniz gereken yerler, İzmir’e de yaklaşık 110 km uzaklıkta ve Ödemiş ilçesi görülmeye değer güzellikte. İzmir’in en kalabalık ilçelerinden biri olan Ödemiş, doğasıyla, çam ağaçlarıyla ve de çok eski dönemlere uzanan tarihiyle bugün en merak edilen ve gezilen yerler arasındadır. Kültürel mirası çok fazla ve kendi muhafaza edebilmiş durumda olduğu için Ödemiş’te mutlaka görmeniz gereken yerler var. Çarşısı pazarıyla, doğayla iç içe oluşuyla insanda gidip görme isteği uyandırmaktadır. Ödemiş’e gitmeden önce belirlediğimiz rotayı incelemenizi mutlaka tavsiye ederiz.

Ödemiş Pazarı

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Mutlaka görmeniz gereken yerler açısından Ödemiş’e gidince ilçenin en büyük pazarı olan, Ödemiş Pazarına gitmişken uğramalısınız. Halkın tamamen doğal ve kendi üretimi olan lezzetli yemekler, pazarı Ödemiş’e gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler statüsünü taşımakta. Özellikle tamamen organik olan meyveler, sebzeler, Ege’nin otları, el yapımı kıyafetler, oyalar ve daha saymakla bitmeyecek çoğunluktaki el emekleri sizi buraya çekmek için yeterli. Pazar, ilçenin merkezinde yer alıp yürüyerek ulaşmanız pek mümkün.

Tarihi Arasta Çarşısı

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Yan yana dizilmiş dükkanların bulunduğu çarşı, Osmanlıdaki arasta yapısına benzediği için Tarihi Arasta Çarşısı ismini almıştır. 1856 tarihinde yapıldığı bilinen çarşıda 116 dükkan, 3 cami, 17 han yer almaktadır. Osmanlı zamanında ticaret yeri haline gelen çarşı, günümüzde pek çok değer görmeyen el sanatları ile Ödemiş geleneksel kültürolarak burada yerini almaya devam ediyor. Çarşı, Ödemiş merkez de bulunduğundan ulaşımı da oldukça kolaydır.

Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

hemengidin.com

Ödemiş’in merkezinde bulunan müze aslında 1927’de otel olarak kullanılmak amacıyla yapılmış daha sonra 2006’da belediye tarafından kamulaştırılmıştır. 14 odası ile alt kattaki sergi salonu 2012’de müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze içerisinde, berber odası, tütün odası, oturma odası, çeyiz odası, Ödemiş tarihi odası gibi odalar bulunması müzeye ziyaretçi çekmekte ve her yaş grubundan insan müzeye gitmektedir. Müzedeki kütüphane birçok eser ve gazete koleksiyonları ile ilgi uyandıran durumdadır. 

125. Yıl Kültür Parkı

hemengidin.com

Halk için sosyal alanlardan biri olan Kültür Parkı, ilçe merkezinde yer almaktadır. Temiz hava, oyun alanları, yürüyüş ve koşu yolları, yeşilliği ile size hafta sonu güzel bir aktivite için fırsat sunuyor.

İlk Kurşun Anıtı

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: wikipedi

Ödemiş’in Hacı İlyas Köyündeki bu anıt, Yunan İşgali sırasında direnişçilerin atmış olduğu ilk kurşun anısına dikilmiştir. İlk Kurşun Anıtı üzerindedüşmana ilk kurşunun burada atıldığı yani 1 Haziran 1919 tarihi yazmaktadır. Her yıl ilk kurşunu atan şehitlerimiz anısına köyde tören düzenlenmektedir.

Birgi

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Çok eski zamanlardan beri varlığı korumaya devam eden Birgi köyü Ödemiş’te mutlaka görmeniz gereken yerler arasına giren şirin köylerinden biridir. Dar sokakları, eski evler, medreseler, türbe ve camilerle adeta kültürel tarih yansımaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyüleyici mimari özelliği ile dar sokaklar da yürümek ve köyün içinde hayat bulmak Birgi’ye tekrar gitmek isteyeceğinizin habercisi.

Gölcük Gölü

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: wikipedi

Gölcük gölü, Gölcük köyünde bulunup çevresi çam ormanlarıyla kaplı yaylanın tam içinde yer almaktadır. Bulunduğu yayladaki ağaçlar, insana huzur veren doğası ve şifaları bitkileriyle herkeste merak uyandıran türdendir. Yüksekliğinden dolayı Ödemiş’e göre yazları daha serin olması bir diğer tercih sebeplerindendir. Ayrıca gölde balık tutabilir, göl çevresindeki mekanlarda kahvaltı yapabilirsiniz. Yürüyüş, piknik, doğa gezisi yapmak için de gayet uygundur.

Bozdağ Kayak Merkezi

Bozdağ Kayak Merkezi, kış sporları sevenler için ilgi duyulan yerlerden. İzmir’e de yakın olması sebebiyle her kış birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Turistik bir kayak merkezi özelliği taşıdığından ve konumu itibariyle Ege’nin Uludağ’ı  olarak anılmaktadır.

Hayalet Köy Lübbey

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Ödemiş’e bağlı olan  bu köy diğer köylere nazaran çok faklı ve hatta gizem dolu en ilginç köy olma özelliğine sahip. Aslında 1950’lere kadar gayet sıradan olan bu köy zaman geçtikçe sürekli dışarıya göç vermiş, köylüler köyden gitmişler. Köyde kimsenin kalmaması ve yaşam olmaması da köyün Hayalet Köy olarak adlandırılmasına yol açmış. Buraya gelince kimseyle karşılaşmazsanız şaşırmamanızı tavsiye ederiz.

Çakırağa Konağı

1761’de yaptırılan çok eski tarihe dayanan bu konak kendini muhafaza edebilmiş mimari yapılardandır. Osmanlı mimari özellikleri ile bugün hala gözleri kamaştıran konak el işçiliği ile oldukça dikkat çekicidir. Özgün mimarisiyle Ödemiş’te mutlaka görmeniz gereken yerler arasına bu konağı da eklemeniz kaçınılmaz olmalıdır.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?