Ankara gezilecek yerler – En güzel yerler

Ankara gezilecek yerler oldukça fazla sizin için kesinlikle gitmeniz gereken 6 yer belirledik ve detaylı bir şekilde hazırladık.

Ankara Hakkında Kısa Bilgiler

Türkiye’nin başkenti olan Ankara ülkenin en kalabalık 2. şehridir. Ankara nüfusu 2022 TÜİK verilerine göre 5.747.325 kişidir. Ankara’da 25 ilçe bulunmaktadır. Ankara yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük 3. İlidir. 25.632 km2’den oluşan Ankara’nın arkasında Erzurum yer almaktadır. Ankara, Başkent olması vesilesiyle Türkiye’nin en önemli şehridir.

Ankara Meclisin, Cumhurbaşkanlığı Binasının ve birçok Bakanlığın yer aldığı bir şehirdir. Osmanlı döneminde çok fazla bir değeri olmayan Ankara o dönemler bir kasaba olarak anılmaktaydı. Ankara, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin arasında bulunan bir şehirdir. Ankara’da en çok tahıl yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ankara 13 Ekim 1923 günü başkent ilan edilmiştir. Ankara keçi, tavşan ve at ile ünlü bir şehirdir.

Ankara’da Gezilecek Yerler Nelerdir?

1.Anıtkabir

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Anıtkabir, Ankara’nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı olan bu yerin yapımına 1944 yılında başlanmıştır. Anıtkabir’in tasarımcıları Emin Onat ve Orhan Arda’dır. Anıtkabir’in yapımı DP iktidarı döneminde yani 1953 yılında tamamlanmıştır. Betondan yapılan Anıtkabir 750.000 metre2’lik bir alanda bulunmaktadır. Anıtkabir her yıl Mustafa Kemal’in vefatı olan 10 Kasım’da yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Ayrıca milli bayramlarda da her yıl Anıtkabir’de devlet törenleri yapılmaktadır. Bunun dışında Ankara’ya yolu düşen çoğu vatandaş mutlaka Anıtkabir’i ziyaret etmektedir.

2. Etnografya Müzesi

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Müzenin önünde İtalyan Heykel Tıraş PİETRO CANONİCA tarafından 1927 yılında bronzdan yapılmış bir Atatürk heykeli vardır. Cumhuriyetin ilk müzelerinden olan bu yapı Müslüman Mezarlığı denilen yerde bulunmaktadır. Etnografya müzesi Atatürk’ün 15 yıl boyunca cenazesinin yattığı yer olarak bilinmektedir. Bu müze Türk- İslam eserlerinin bulunduğu bir yerdir. Müze’de giyim, işleme, takı, hamam malzemesi, halı ve kilim gibi şeyler bulunmaktadır. Bu müzenin mimarı Cumhuriyetin en önemli mimarlarından olan Arif Hikmet Koyunoğlu’dur. Bu müzede Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarına ait pek çok eser bulunmaktadır. Müze Hacettepe Mahallesinde yer almaktadır. Ulaşım ise Talat Paşa Bulvarı üzerinden gerçekleştirilebilir.

3. Ankara Kalesi

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Bu kale Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Kim tarafından, ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de 5. yüzyılda Galatların yaptığı düşünülmektedir. Bu kale Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok imparatorluğun himayesi altında bulunmuştur. Turistlerin söylediklerine göre kale dışarıdan daha büyük görünmektedir. Her yıl bu kalede çeşitli festivaller yapılmaktadır. 110 metre yüksekliğe sahip olan kale 4,3 kilometrelik bir alanı kaplamaktadır.  Bu kale tarih boyunca himayesi altındaki her İmparatorluk tarafından onarıma uğramıştır.

4. EYMİR Gölü

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Bu gölün bulunduğu arazi Orta Doğu Teknik Üniversitesine yani ODTÜ ye aittir. Bu göl ODTÜ spor kulübü tarafından kürek ve yelken takım çalışmalarını yapmak için kullanılmaktadır. Gölde kendilerine has floraya ve faunaları bulunmaktadır. Ayrıca gölün kenarında takımlara ait kayıkhane de bulunmaktadır. Bu göl 1956 yılından beri ODTÜ tarafından kullanılmaktadır. Gölün derinliği ise 3,8 metredir. 9 km boyunca uzanan bu göl 1 km2’lik alanı kaplamaktadır. Set gölü olarak bilinen bu yerin uzunluğu 4.2 km’dir. En derin yeri olarak bilinen yer ise 5 metreden daha geniştir.

5. Kurtuluş Savaşı Müzesi

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Bu tarihi yapı 1. TBMM binasıdır. Yani 1920 yılı 1924 yılları arasında Türkiye’nin yönetildiği meclistir. Bu yerin inşasına İttihat ve Terakki Hükümeti tarafından 1915 yılında Kulüp Binası olarak kullanılma amacıyla başlanmıştır. Fakat 1. Dünya Savaşından sonra eski İttihatçıların bir kısmı ülkeyi terk ettikten sonra bu yerin yapımı da durdurulmuştur.

Kurtuluş savaşının başlamasıyla birlikte meclis arayışını gidermek için kullanılmaya başlanmıştır. 4 yıl boyunca Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanıldıktan sonra Cumhuriyet Halk Fıkrası olarak kullanılmaya devam edilmiştir. 1957 yılında ise Müze’ye dönüştürülmesine karar verilmiştir ve 1961 yılında halka açılmıştır. 23 Nisan 1961’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adıyla açılmıştır. 1981 yılında ise Atatürk’ün 100. Yaşını kutlamak amacıyla Kurtuluş Savaşı müzesine çevrilmiştir. Ayrıca bu yıl çeşitli restore çalışmalarından da geçmiştir. Bu müzenin içerisinde Bakanlar Kurulu odası gibi yerler de vardır. Ulus’ta bulunan bu yere toplu taşıma ile gitmek mümkündür. Müze içerisinde Başbakanlık makamı eserleri ve çeşitli bakanlıklara ait eserler bulunmaktadır.

6. Hacı Bayramı Veli Cami

Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Ulus semtinde bulunan bu Cami, AUGUSTUS tapınağının yanında yer almaktadır. Miladi 1427, Hicri 831 yılında yapılmış olan bu cami tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır. Cami’nin mimarı ise Mimar Mehmet Beydir. Cami uzunlamasına dikdörtgen bir yapıya sahiptir. 15. ve 16. yüzyıl camilerinin bütün özelliklerini taşımaktadır. Bu cami hâlâ ibadete açık durumdadır. Cami’nin içerisinde Hacı Bayram Türbesi bulunmaktadır. Bu türbenin üzeri kurşun kubbe ile örtülüdür. Cami’nin içerisindeki diğer türbe ise Osman Fazıl Paşa Türbesidir.

Cami çini süslemeleri açısından oldukça zengin bir durumdadır. Ek olarak Cami’nin içerisinde Nakkaş Mustafa Paşa’ya ait boyama nakışları yer almaktadır.

Ayrıca Ankara balık tutulacak yerler adlı makalemizi de kontrol edebilirsiniz.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?