Kars’ta gezilecek en iyi yerler

Kars’ta gezilecek en iyi yerler makalemizde en iyi 5 yeri detaylı bir şekilde anlatıyoruz Kars’a geldiyseniz mutlaka görmeniz gerekir.

Kars Hakkında Kısa Bilgiler

Kars, Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Türkiye’nin en uç şehirlerinden biridir. Kars ilinin nüfusu 2019 yılında 288.878 kişidir. Bu nüfusun yarıdan fazlası şehirlerde yaşamaktadır. Kars’ta kilometre başına 28 kişi düşmektedir. Kars’ın 8 tane ilçesi bulunmaktadır. Kars’ın yüzölçümü 10.193 km2’dir. Ayrıca Kars ilinde 1 adet üniversite vardır.

Bu üniversite 11 adet fakülte barındıran Kafkas Üniversitesidir. Kars’ta karasal iklim hakimdir ve şehrin büyük bölümü yaylalardan oluşmaktadır. Çok fazla ormanı olmayan Kars’ta bozkır bitki örtüsü bulunmaktadır. Kars’ta en çok buğday, arpa, şeker pancarı, elma, pamuk ve fasulye yetişmektedir. Bu ürünlerin ekimi için Kars’ta mevsimlik işçi fazlaca bulunmaktadır. 

Kars’ta Gezilecek Yerler

1.Kars Kalesi

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Bu kale Kars ilinin en önemli tarihi yapılarından biridir. Tarih boyunca pek çok savaş görmüş olan bu kale oldukça ihtişamlıdır. Bu yer kale içi mahallesinde yer almaktadır. Kars Kalesi Vezir Firüz Akay tarafından 1153 yılında inşa ettirilmiştir. 1300’lü yılların sonuna doğru Emir Timur tarafından yıkılan kale Osmanlı Padişahı 3. Murat tarafından tekrar yaptırılmıştır. Bu kalenin çevresinde yüksek istinat duvarları bulunmaktadır. Kale’nin içerisinde ilk yapıldığı zamandan kalan bir mescitte bulunmaktadır. İçinde Celal Baba Türbesini barındıran Kale’de askeri koğuşlarda yer almaktadır. 1878 Osmanlı- Rus savaşında da kullanılan bu kale bütün bu savaşların izlerini barındırmaktadır. Turistler tarafından kalenin eşsiz bir ihtişama sahip olduğu söylenmektedir.

2. Kümbet Cami

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

10. Yüzyılda Ermeni Krallığı tarafından bir Kilise olarak yapılan yer Müslümanların eline geçince 1064 yılında Cami’ye çevrilmiş ve Kümbet Cami adını almıştır. Bu Cami henüz Kiliseyken 12 Havari olarak adlandırılan kişileri anma lütfunda da bulunmuştur. Kral ABAS tarafından yaptırılan yer yüzyıllar boyunca Cami olarak kullanılmıştır.  1. Dünya savaşı sırasında Rus işgaline uğrayan yer savaştan sonra Türkler tarafından geri alınmıştır. Ruslar burayı kontrol altına alınca Ortodoks Kilisesine çevirmişlerdi. 1964 yılında Müze’ye çevrilen yapı 93 yılından beri Cami olarak kullanılmaktadır. Bu yapının ana girişi batı tarafında yer almaktadır. Ayrıca güney ve kuzey tarafında da 2 adet kapısı daha bulunmaktadır.

3. Taş Köprü

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Sultan 3. Murat’ın emri üzerine Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılmıştır. Tamamı kesme taştan yapılmıştır ve Kars şehrinin en değerli yapılarından biridir. Günümüzde hâlâ kullanılabilir durumdadır. 1715 yılında gerçekleşmiş büyük bir sel felaketi ile zarar gören köprü 1719 yılında kentin ileri gelenleri tarafından tekrar yaptırılmıştır. Köprüyü onarak kişi ise Hacı Ebubekir Karahan Oğludur. 8 metre genişliğinde olan bu Köprü 54 metre uzunluğundadır.

4. Kars Beylerbeyi Sarayı

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

Kars’ta bulunan çoğu tarihi yapı 3. Murat zamanında yaptırılmıştır. Çünkü 3. Murat zamanında Osmanlı sık sık SAFEVİLER ile mücadele halindeydi. Ve Kars gibi Osmanlı- Saf evi sınırında yer alan bütün şehirlerin saldırıya hazır halde olması gerekiyordu.

İşte bu yüzden 3. Murat önlem amaçlı Kars şehrinde birçok kale ve saray yapmış, eski yapıların ise onarımıyla ilgilenmiştir. Beylerbeyi sarayı da bunlardan biridir. Kars Beylerbeyi Sarayı 3. Murat’ın emri üzerine Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu saray 1828 yılında Osmanlı- Rus savaşında yıkılmış ve harap bir vaziyet almıştır. Fakat buna rağmen günümüzde turistler tarafından halen ziyaret edilmektedir. Bu saray Kars Fen Lisesinin hemen arkasında yer almaktadır. Bu sarayı ziyaret etmek ücretsizdir ve akşam saat 17.00’da kapanmaktadır. Sarayın ön cephesinde yuvarlak kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Bu saray Kars’ta en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.

5. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Bu tarihi yapı 1803 yılında 3. Selim zamanında bir tabya olarak yeni tabya adıyla yapılmıştır. Bu tabya da Ruslara karşı savaşacak askerler yetiştirilmiştir. Yeni tabya da yetişen askerler 1828 Rus savaşında, 1855 Kars zaferinde ve 93 harbinde savaşmışlardır.

Bu tabya şehrin savunulmasında önemli bir yere sahiptir. 1828 yılında Rusları geri püskürtmeyi başardıkları gibi 1855 yılında da Kars’ı Ruslardan geri almışlardır. 1855 zaferi aynı zamanda Tabyalar savaşı olarak da anılmaktadır. Padişah Abdülmecid bu zaferin kazanılması üzerine Kars’a 3000 adet Kars madalyası göndermiştir. Yeni tabyanın bir diğer adı da Kanlı tabyadır. Cumhuriyet döneminde müzeye dönüştürülmüştür. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak anılmasının nedeni hep Kafkas ve Doğu cephelerindeki savaşlarda faaliyet göstermesindendir. Bu müzede 8 adet ana salon bulunmaktadır. Bu müze Bülbül mahallesinde yer almaktadır.

Kars’ta Gezilecek Yerlere Nasıl Gidilir?

Kars’ta gezilecek yerlerin birçoğu Merkez’de yer almaktadır. Merkez’de bulunan bu camilere, saraylara, türbelere ve müzelere kolaylıkla gidilebilir. Örneğin Harp tarihi müzesi Kars Merkez’e yalnızca 2 kilometre uzaklıktadır. Böyle yerlere yürüyerek yarım saatte gidilebileceği gibi taksiyle veya dolmuşla da gidilebilir. Kars’ta ki Beylerbeyi sarayı ve Kümbet müzesi ise merkeze çok daha yakındır.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?