Eskişehir’de Gezilecek Yerler – Yeni

Eskişehir Hakkında Kısa Bilgiler

Eskişehir’de Gezilecek Yerler nelerdir detaylı bilgiler, Eskişehir Türkiye’nin en kalabalık 25. İlidir. 2021 yılında 900.000 nüfusa sahip olan Eskişehir, İç Anadolu’da Ankara, Konya ve Kayseri’den sonra en kalabalık 4. Şehirdir. Eskişehir’in yüzölçümü 13.653 km2’dir. Eskişehir’de sert bir şekilde karasal iklim hakim olmaktadır.

Eskişehir’de birçok dağ ve vadi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Emirdağ, Sün Diken Dağları, Bozdağ ve Türkmen Dağıdır. Ayrıca Eskişehir’de Orta Asya Vadisi adında büyük bir Vadide bulunmaktadır. Eskişehir’de mısır, mercimek, nohut, arpa, buğday, fasulye ve soğan yetişmektedir.

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Eskişehir’de gezilebilecek birçok müze, şato, ev, park ve bilim merkezi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Tarihi Odun Pazarı Evleri, Kurtuluş Müzesi ve Dede Korkut Parkı gibi yerlerdir.

1.Tarihi Odun Pazarı Evleri

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: iStock

UNESCO Dünya Mirasında yer alan bu yer Eskişehir’in ilk yerleşim yerini oluşturmaktadır. Osmanlı zamanından kalan bu tarihi evler Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Bu Odun Pazarı evleri kentin güney kısmında yer alan tepeler üzerine kurulmuştur.

Bu evler kıvrımlı yollar, çıkmaz sokaklar ve süslü motiflerden oluşmaktadır. Odun Pazarı evlerinin nasıl oluştuğu ile ilgili bir rivayet bulunmaktadır. Bu rivayete göre Eskişehir’de ilk kez yerleşim yeri oluşturacak halk Odun Pazarına ve günümüzde Porsuk Çayı olarak bilinen yere birer koyun ciğeri asarlar. Hangi ciğer daha çok dayanırsa o bölgeye yerleşeceklerini söyleyen halk Odun Pazarındakinin daha çok dayanmasıyla oraya yerleşmişlerdir. Bu evler 1,2 ya da 3 kattan oluşmaktadır. Bu evlerin mutfakları ve depoları zemin katta yer alırken yaşam alanları üst katta yer almaktadır.

2. Kurtuluş Müzesi

hemengidin.com
Fotoğraf kaynak : Kurtuluş Müzesi.com

29 Ekim 2016 tarihinde hizmete açılmış olan bu Müze Kurtuluş savaşını anlatmak adına yapılmıştır. Odun Pazarında yer alan bu Müze Mesten Oğlu Halil Konağının içerisinde yer alır. Bu konak ise 2015 yılında restore edilmiştir. Müzenin yer aldığı konak aslında Kurtuluş Savaşında İsmet İnönü’nün kaldığı yerdir. 1. İnönü Muharebesinde İsmet Paşa burada kaldığı için müze buraya yapılmıştır. Bu müzede dokunmatik ekranlarda Kurtuluş Savaşı anlatılmaktadır. Zemin katında çocukların kullanımına bırakılan bir yer vardır.

Bu müzede kurtuluş savaşı gazetelerle, çizgi filmlerle ve sunum odalarıyla anlatılmaktadır. Zemin kattaki bir oda da ise Mustafa Kemal Atatürk’le resim çekebilmek için bir bölüm bulunmaktadır. Bu müze hayla kullanıma açık durumdadır. Müze Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır.

3. TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi

hemengidin.com
Fotoğraf Kaynak: turasas.gov.tr

3 Mart 2018 tarihinde Eskişehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. 30 Ocak 2019 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil ettirilmiştir. Geçmişte Eskişehir’de birçok Demir Yolu bulunduğu için Müze’nin buraya yapılmasına karar verilmiştir. Devrim arabaları müzeleri eski trenlerin ve arabaların gösterime sunulduğu bir yerdir. Bu müze açık ve kapalı 2 alandan oluşmaktadır.

Türkiye’nin ilk yerli aracı ve 1961 yılında denemesi yapılmış olan Devrim arabası da burada bulunmaktadır. Devrim gibi pek çok önemli eski otomobilde buradadır. Mehmetçik Buharlı Lokomotifi de buradadır. Devrim aracı Eskişehirli Mühendisler tarafından üretildiği için Devrim Eskişehir’de sergilenmektedir. Bu Müze Osman Gazi Üniversitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Cezmi Karasu’nun da katkılarıyla yapılmıştır.

4. SAZOVA Bilim, Kültür ve Sanat Parkı

hemengidin.com
Fotoğraf kaynak: kulturportali.gov.tr

Bu park çoğu insan tarafından Eskişehir’de gezilebilecek en güzel yer olarak tanımlanmaktadır. 2008 yılında hizmete açılan bu yer Eskişehir’in Disney Land’ı olarak tanımlanmaktadır. Parkın devlet kaynaklarındaki adı ise Bilim, Sanat ve Kültür Parkı’dır. Parkın diğer adı ise bulunduğu yerden dolayı halk tarafından verilmiş addır.

SAZOVA parkı Türkiye’nin en büyük parklarından biridir. Toplamda 400.000 metre karelik bir alana kurulmuştur. Eskişehir’e gelen yabancı bir turistin ilk ziyaret ettiği noktadır. Bu park çocuklu ailelerin Eskişehir’de en çok ziyaret ettiği yerdir. Burası aynı zamanda yetişkinler içinde birçok aktivite barındırmaktadır. Bu park çocuk parkı olmaktan çok uzak bir yerdir. Herkesin dikkatini çekme nedeni ise her yaş grubuna hitap etmesi olarak yorumlanır.

SAZOVA parkı kimi zaman Sabancı Uzay Evi, Masal Şatosu ve Bilim Deney Merkezleri gibi kurumların stant kurduğu bir yerdir. Yaz aylarında bu parkta gezilebilecek güzel yerlerin çoğu saat 17.00- 18.00 gibi kapanmaktadır. Parkın tek olumsuz yönünün bu olduğu söylenebilir. Parkta görülmeye değer yerler ise Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Hayvanat Bahçesi, Gölet, Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Japon Bahçesi ve Bilim Deney Merkezi’dir.

Eskişehir’de Gezilecek Yerlere Nasıl Gidilir?

Eskişehir gezilecek yer açısından oldukça donanımlı bir şehirdir. Eskişehir’in neredeyse her ilçesinde gezilebilecek bir yerler vardır. Bu yüzden Eskişehir’de birçok tur otobüsü vardır. Bu otobüsler sırasıyla gezilecek yerlerin hepsine gitmektedir. Bunun dışında taksiler, otobüsler veya dolmuşlar ile de şahsi olarak bir yerlere gidilebilir. Ya da tur otobüsüyle, tur rehberi önderliğinde hiç bilmediğiniz yerleri en ince ayrıntısına kadar görmek mümkündür.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?