Bursa gezilecek yerler – Popüler yerler

Bursa, Marmara bölgesinin güneyinde yer alan bir şehirdir. Bir sanayi şehri olan Bursa 2016 yılında Türkiye’nin en yaşanabilir şehri seçilmiştir. Ayrıca dünyanın da en yaşanılabilir 28.şehridir. 10.000 km2’lik bir alana sahip olan Bursa’nın nüfusu 2021 yılında 3.145.000 olmuştur. Bursa, Osmanlı devletinin ilk başkentidir. Osmanlılar için manevi bir değeri olan Bursa, Osman Gazi’nin hayallerindeki şehirdir. 1326 yılında fethedilen Bursa o tarihten beri Türklerin elindedir.

Bursa’da Gezilecek Yerler

Bursa’da pek çok külliye, cami, kümbet ve türbe olduğu gibi gezilebilecek birçok doğal yerde bulunmaktadır. Bursa birçok padişahın türbesine ev sahipliği yapan bir şehirdir. Bu türbelerden ikisi Bursa’nın fatihleri olan Osman Gazi’ye ve Orhan Gazi’ye aittir.

Orhan Gazi Bursa’yı fethettikten sonra babasının türbesini de burada yaptırmıştır. Orhan Gazi vefat ettikten sonra o da Bursa’ya defnedilmiştir. Ayrıca Murat Hüdavendigar’ın mezarı da Bursa’dadır. Bu yüzden Bursa manevi olarak çok önemli bir şehirdir. Bursa’da bu kadar türbenin dışında pek çok değerli cami ve külliye de bulunmaktadır.

hemengidin.com
Kaynak: kulturportali.gov.tr

Bursa Ulu Cami Türkiye’nin en büyük camilerinden biridir. Bunun dışında Emir Sultan Cami’de turistlerin dikkatini çeken ve sık sık ziyaret edilen bir yerdir. Ayrıca Bursa’da 10’dan fazla han bulunmaktadır. Bu hanlar zamanında ticaret için kullanılmış günümüzde turizmde yer almış mekanlardır. Geçmişteki ticari mekanları merak eden pek çok turist buraları ziyaret etmektedir. Bu Hanların içinde yer alan Emir Han, Osmanlıda yapılan ilk Handır.

Bursa’da gezilecek diğer yerler ise Uludağ ve İznik gibi yerlerdir. Uludağ kayakçıların sıklıkla tercih ettiği her yıl yüzbinlerce misafir ağırlayan büyük bir yerdir. Her yıl kış sezonunda yerli- yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Ayrıca Bursa’da yer alan İnegöl’de çok eski bir kenttir ve mutlaka ziyaret edilmelidir. İnegöl, Osman Gazi tarafından fethedilmiş ve Turgut Alp’in yönetimine verilmiştir. Bursa’nın Kestel ilçesi birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri Saitabat köyüdür. Bu köy serpme kahvaltısı ile ünlü bir yerdir. Kestel’e gelen çoğu ziyaretçi mutlaka bu köye uğramakta ve enfes kahvaltısının tadına varmaktadır. Ayrıca bu köyde bir şelalede bulunmaktadır. Bu şelaleyi 5 lira karşılığında görmek mümkündür.

Bursa’nın en güzel doğal yerlerinden biri Göl yazı köyüdür. Bu köyde bulunan Ulu Abat gölü ziyaretçilerin üzerinde tekne turu yaptığı çok güzel bir yerdir. Bütün bu gezilecek yerlerin dışında Bursa yerli lezzetler açısından da oldukça zengin bir şehirdir. Bursa’nın en meşhur yemekler Bursa İskender’i, İnegöl köftesi, Bursa kebabı, etli kereviz, kemal paşa tatlısı, pideli köfte ve Muradiye çorbasıdır. Bursa’ya ziyarete gelen çoğu turist mutlaka bu lezzetleri tatmaktadır.

Bursa’da Oteller ve Konaklama

Bursa’da 1 günlük otel fiyatları en az 360 TL’dir. En yüksek ücretler ise 1800 lira seviyelerindedir. Bursa’da konaklama yapmak isteyen bir vatandaş şehir merkezine yakın birçok otelden yararlanabilir. Bu oteller müşterileri için pek çok hizmet barındırmaktadırlar.

Bursa’da orta fiyatlı güzel bir otelde kalmak isteyen biri 800 lira gibi ücretlere güzel bir konaklama yapabilir. Bursa’da şehir merkezine yakın birçok otel bulunduğu gibi turistlik yerlerin yakınında da fazlasıyla oteller bulunmaktadır. Örneğin Uludağ’ın çevresi tamamen oteller ve konaklama merkezleri ile doludur. Bunun dışında Göl yazı ve İnegöl gibi pek çok Bursa merkezinde ziyaretçiler için oteller ve pansiyonlar vardır. Bu gibi yerlerde evini pansiyona çevirmiş insanlara rastlamak da mümkündür.

Bursa’da yazın otelde kalındığı zaman havuzdan, kışın kalındığı zaman da jakuziden yararlanılabilir. Bursa en çok yakın olması nedeniyle İstanbullular tarafından tatil için gelinen bir şehirdir. Bursa tarihi güzellikleri, doğal yerleşim yerleri ve efsane lezzetleri ile hâlâ Türkiye’nin en yaşanılabilir şehirlerindedir.

Bursa’ya Otobüs ve Uçak İle Seyahat

Bursa’ya Ege bölgesinde bulunan herhangi bir ilden 150 lira gibi ücretlerle 4-5 saatte ulaşım sağlamak mümkündür. İzmir, Aydın ya da Manisa’dan kalkan otobüsler Bursa’nın şehir merkezine gider ve yolcular buradan gitmek istedikleri yerlere giderler. Ege bölgesinden Bursa’ya 200- 250 lira gibi ücretlerle daha konforlu bir yolculuk sağlanabilir. Fakat İç Anadolu ve Doğu Anadolu’dan Bursa’ya otobüs ile ulaşım çok daha pahalıdır. Örneğin Erzurum’dan Bursa’ya otobüs ile gitmek en az 440 liraya mâl olmaktadır. Bunun dışında örneğin Aydın’dan Bursa’ya uçak bileti fiyatı ortalama olarak 2022 yılında 2000 liradır. Uçak ile ulaşımda süre yaklaşık 1,5 saat olmaktadır.

Uçak ve Otobüsün dışında Bursa’ya tren ile gitmek de mümkündür. Ankara, İzmir, Eskişehir, Kütahya ve Balıkesir gibi pek çok ilden Bursa’ya trenle gitmek mümkündür. Fakat Bursa’da yalnızca 1 adet tren istasyonu vardır. O istasyonda Bursa’nın Büyük Orhan ilçesine bağlı Piri Beyler mahallesindedir. Piri Beyler Tren İstasyonu ile Ege Bölgesindeki çoğu İl’e ve İç Anadolu’daki bazı illere gitmek mümkündür.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?