Isparta Gezilecek Yerler – En Popüler Yerler

Isparta’nın nüfusu 445.678’dir. Bu nüfusun 220.00’i erkek, 225.000’ini de kadınlardır. Isparta, Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Antalya’nın üzerinde yer alan Isparta’nın yüzölçümü 8.993 km2’dir. Isparta’nın bulunduğu yer Göller Yöresi olarak adlandırılmaktadır. Isparta’da kilometre başına 50 kişi düşmektedir. Isparta, Türkiye’de en çok gül üretilen şehirdir. Gül üretimi oldukça fazla olduğu için Isparta’da bola gül kolonyası, gül yağı, gül suyu, gül lokumu ve gül reçeli vardır.

Bunun dışında sabun, mum ve lavantada oldukça meşhurdur. Isparta’nın yöresel lezzetleri ise tatar mantısı, yufka ekmeği, şalgam aşı ve sazan dolmasıdır. Bu yemekler Isparta’ya özgü yemeklerdir.

Isparta’da Gezilecek Yerler

1.Tarihi Mimar Sinan Cami:

hemengidin.com
Kaynak: kulturportali.gov.tr

Bu Cami, Isparta’nın en eski camilerindendir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1561 yılında yapılmıştır. Camiyi yaptıran kişi ise dönemin Isparta Valisi Firdevs Paşadır. Firdevs Paşa caminin özellikle Mimar Sinan tarzında yaptırılmasını emretmiştir. Cami üzüm pazarına yakın durumdadır.

Cami’nin minaresi Kuzeybatı tarafında kalmaktadır. Cami kare yapılı yapılmıştır. Tek kubbeli haldedir. Kesme taşla inşa edilmiştir. Cami Kutlu Bey mahallesinde yer almaktadır. Günümüzde hayla ibadete açık durumdadır. Cami, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Cami inşa kubbesi olmayan nadir yapılardandır. Günümüzde yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Cami, Osmanlının yükseliş dönemini temsil ettiği için ayrı dikkat çekmektedir. Cami, bazı özellikleriyle Mimar Sinan’ın diğer camilerinden farklılık göstermektedir. Cami Osmanlı mimarisine uygun olacak şekilde Türk süslemeleriyle yapılmıştır. Bu cami Evliya Çelebinin seyahat namesinde de yer almaktadır. Cami’nin bütün yapım masrafları Firdevs Paşa tarafından karşılanmıştır. Cami’nin 3 cephesinde alt pencereler vardır. Cami’nin sütun başlıklarında Türk üçgenleri vardır. Bazı bölümlerinde MUKARNAS süslemeleri bulunan cami günümüze kadar pek çok kez restore edilmiştir.

2. Gökçay Mesire Alanı:

hemengidin.com
Kaynak: kulturportali.gov.tr

Isparta şehir merkezinde yer almaktadır. 600 dönüm gibi çok büyük bir alanı kaplamaktadır. Park içerisinde Selçuklu ve Osmanlı mimarisine uygun pek çok yer yapılmıştır. Parkta sosyal tesisler, çeşme, piknik alanı, lokanta, gölet, tarihi yol ve çadır alanı bulunmaktadır. Bu park Isparta’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Ailelerin ve kalabalık grupların sık sık vakit geçirmek için gittiği bir yerdir. Oldukça büyük ve donanımlı bir yerdir. Bu parkta rahatlıkla 1 gün geçirilebilir.

Eski tarz mimariye uygun olacak şekilde yapılmıştır. Park şehir merkezinin Antalya’ya yakın olması nedeniyle Antalya tarafındadır. Otoparkı olan bu yerin fiyatları makuldür. Bu parka şehir merkezinde yürüyerek gidilebildiği gibi belediye otobüsleriyle de gidilebilir. Yaz ve bahar aylarında kesinlikle gidilmesi tavsiye edilmektedir.

3. Gölcük Tabiat Parkı:

Isparta merkez ilçesinde yer almaktadır. İçerisinde gölcük gölü vardır. Göl çevresinde piknik yapmak için uygun alanlar vardır. Tabiat parkı bünyesinde 4 adet lavabo, bekçi evi, çocuk oyun alanı, çeşmeler ve giriş kontrol vardır. Park içinde birçok hayvan türüne rastlanılabilir. Isparta’da korunması gereken yerlerden biridir. Bu park Dumlupınar Üniversitesinin çalışma yaptığı bir yerdir. Isparta il merkezine 12 km uzakta olan park komşu il olan Burdur’a yalnızca 25 km uzaktadır.

Burdur’a olan bu yakınlığı nedeniyle ara sıra Burdur halkı tarafında da ziyaret edilmektedir. Park bünyesindeki hayvan türleri ise tavşan, kaplumbağa, sincap, tilki ve kuştur. Parkta gece konaklayacak bir alan bulunmamaktadır.

4. Isparta Müzesi:

hemengidin.com
Kaynak: kulturportali.gov.tr

Bu müzenin yapımına 1971 yılında başlanmıştır. Isparta halkından 1933 yılından beri müzecilik faaliyetleri için eşya toplanmıştır. Bu toplanan eşyalar önceden bir kütüphane de sergilense de daha sonra bir müze yapılmasına karar verilmiştir. Müzenin inşası 1984 yılında tamamlansa da halk ziyaretine 1 yıl sonra açılmıştır. Bu müzede 2008’de yapılan sayıma göre 2352 adet etnografik ürün, 2953 adet arkeolojik ürün dahil olmak üzere toplam 17.000’den fazla eser vardır. Isparta müzesi 4 ana odaya ayrılmıştır. Yapımı 13 yılda tamamlanan bu yer yüzlerce yıl öncesine ait madeni paralar barındırmaktadır. Müze’de 19. Yüzyıldan kalma bir hamamcı evine ait eserler de vardır.

Müze bünyesinde 12.000’den fazla madeni para bulunmaktadır. Bu paraların 468 tanesi gümüş paradır. Bu müze günümüzde tadilat nedeniyle ziyarete kapalıdır. Müze İstiklal mahallesinde yer almaktadır. Ek olarak müze çalışmaları Isparta’da halk evinde başlamıştır.

5. Bedi Üzzaman Said Nursi’nin Evi:

hemengidin.com

Bu ev Said Nursi beyin 1926 ile 1934 yılları arasında kaldığı yerdir. Bu ev 2 odadan oluşmaktadır. Said Nursi bey ev bahçesinde yaz aylarında kalabilmek için kulübe yaptırmıştır. Bu kulübeyi genelde istirahat etmek için kullanmıştır. Evin altında her zaman akan bir çeşmesi bulunmaktaydı. Bu çeşme Said Nursi Bey tarafından 8 yıl boyunca kullanılmıştır.

Bahçedeki kulübe ise bir çınar ağacının altında yer almaktadır ki yaz aylarında güneş alması engellenmek istenmiştir. Bu çınar ağacı ise asırlık bir ağaçtır.

Yorumlar (1 Yorum)

Yorumlar üyelerin kendi görüşleri olup Hemengidin.com'a ait değildir.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?