Samsun’da Gezilecek Yerler Listesi

İçerik Haritası
Göster/Gizle

Samsun’da gezilecek yerler listesi var mı? Samsun, hem coğrafi konumu hem de önemli bir limana sahip olmasıyla benzersiz bir tatil deneyimi sunuyor.

Samsun’da gezilecek yerler listesiyle şehri en özel şekilde keşfedebilirsiniz. Tarihi geçmişiyle öne çıkan Samsun, önemli tarihi yapıları içerisinde barındırıyor. Karadeniz’in en güzel turizm noktalarından biri olan şehir temiz havası ve eşsiz denizi ile öne çıkıyor. Samsun gezilecek yerler listesine göz atarak en özel tatil noktalarını keşfedebilirsiniz.

 

Kurtuluş Yolu 

hemengidin.com

Kurtuluş Yolu – Samsun

Samsun gezilecek yerler listesinde ilk sırada Kurtuluş yolu bulunuyor. Kurtuluş Yolu, Milli Mücadele için Samsun’a doğru yola çıkan Atatürk ve silah arkadaşlarının, Samsun’da ilk adım attıkları yerdir. 19 Mayıs 2009 yılında tekrar düzenlenen iskelenin önüne Bandırma Vapuru’nu temsil eden bir yapı bulunuyor.

Onur Anıtı

H. Kriphel tarafından yapılan bronz Atatürk heykeli, Samsun’un simgelerinden bir tanesidir. 1932 yılında getirilen Atatürk heykeli, insanları büyülüyor. 

 

İlk Adım Anıtı

Hakkı Atamalı tarafından yapılan bu anıt, Atatürk’ün doğumunun 100.yılı anısına dikildi. Tütün İskelesi’nin yerinin belirlenmesi için dikilen bu anıt, dayanışmayı simgeliyor. 

 

Amisos Tepesi

hemengidin.com

Amisos Tepesi – Samsun

Amisos Tepesi, 1995 yılında keşfedildi. Yapılan kazılar sonucunda Helenistik döneme ait izler bulunmuştur. Ayrıca tepede birçok mezarla karşılaşılmış ve bazılarının Pontus Krallığı’nın üst düzey kişilerine ait olduğu anlaşılmıştır. Samsun gezilecek yerler listesinde kesinlikle olması gereken bölgelerden biri olan Amisos Tepesi 2008 yılında hizmete açıldı.

 

Saat Kulesi 

Saathane Meydanı, şehrin en eski merkezleri arasındadır. Samsun’un iki büyük meydanından biri olan Saathane Meydanı, kültürel önemini korumaya devam ediyor. Saat Kulesi’nin tarihi II. Abdulhamit dönemine kadar uzanıyor.

 

İstiklal Caddesi

Samsun’un en işlek caddesi olarak bilinen İstiklal Caddesi özellikle alışveriş yapmak isteyenlerin ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Aradığınız her şeyi bu caddede bulabilirsiniz. 

 

Cumhuriyet Meydanı

İlkadım ilçesinde bulunan Cumhuriyet Meydanı, şehrin önemli meydanlardan bir tanesidir. Meydan birçok iş hanı ve bankaya ev sahipliği yapıyor. Onur Anıtı’da bu meydan çevresinde yer alıyor. 

 

Bandırma Vapuru

hemengidin.com

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir rol oynayan Bandırma Vapuru 1978 yılında Glasgov’da inşa edildi. 1894 yılında” Panderma” ismiyle Osmanlı denizlerinde görev alan gemi 1910 yılında ”Bandırma” adını almıştır. 1919 yılında Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a gemi, 1924 yılında hizmet dışı bırakıldı. 

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Başlangıçta depo olarak kullanılan müze 1981 yılında hizmete açıldı. Müzede şehrin tarihine dair tüm detayları bulabilirsiniz. Müze şehir dışından gelen ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlıyor.

 

Gazi Müzesi

1902 yılında inşa edilen bu bina, Atatürk’ün Samsun’a gelişinde kaldığı ilk yerdir. Daha sonra bu yer Atatürk’e armağan edilmiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra bina belediye tarafından 1940 yılında Gazi Müzesi olarak hizmete açıldı.

 

Havza Atatürk Evi Müzesi

Atatürk’ün ilk karargahı olarak kullandığı Mesudiye Oteli, taşınmaz kültür varlığı olarak kabul edilmiştir. 

 

Samsun Kent Müzesi

İlkadım ilçesinde yer alan Samsun Kent Müzesi, şehrin tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısını gözler önüne seriyor. 2015 Avrupa’nın en prestijli altı müzesi arasında bulunan mekan iç ve dış tasarımı ile öne çıkıyor. Müzede çok sayıda değerli obje, arşiv ve belge paylaşılıyor. 

 

Kuvay-i Milliye Müzesi

Milli Mücadele döneminde önemli yerlerden biri olan Şeyh Sadi Tekkesi, belediye tarafından 2013 yılında restore edildi. Daha sonra Kuvayi Milliye Müzesi’ne dönüştürüldü. Kurtuluş Savaşında öne çıkan Sadi Tekkesi, günümüzde hatıralarıyla ziyaretçilerini bekliyor. 19 Mayıs 1919 yılında başlayan kurtuluş mücadelesinin ruhunu bu müzede en iyi şekilde yaşayabilirsiniz.

 

Alaçam Mübadele Müzesi

İptidai Mektebi olarak yaptırılan bina, daha sonra kamu binası olarak hizmet vermiştir. Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren bina, 2010 tarihinde Samsun İl Özel İradesi tarafından restore edildi. 2012 yılında resmi olarak hizmete açılan müze Etnografik eserleri ziyaretçilerine sunuyor. Alaçam Mübadele Müzesi mübadillerin yanlarında taşıdıkları günlük eşyaları, belgeleri ve fotoğrafları bünyesinde bulunduruyor. Samsun’da gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık. Samsun birçok gezi rotasıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktalarından bir tanesidir. Samsun’da en çok ziyaret edilen yerleri sizler için paylaştık. Birbirinden değerli müzelere ve meydanlara sahip olan şehir muhteşem bir gezi deneyimini sizlere sunuyor. 

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?