Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu’nun 2022 yılındaki nüfusu 377.261 olarak tahmin edilmektedir. Kastamonu, Karadeniz Bölgesinin batısında yer almaktadır. Kastamonu’nun güneyinde Ilgaz dağları bulunmaktadır. Kastamonu’nun çevresinde Çorum, Çankırı ve Karabük ilçeleri yer almaktadır. Kastamonu’nun Karadeniz’de olan sahil şeridi 170 km’dir. Kastamonu yüzölçümünün %75’ini dağlar ve ormanlar oluştururken %3,8’ini de ovalar oluşturmaktadır. Bu şehrin meşhur yemekleri etli ekmek, patates paçası,  çekme helva, İnebolu simidi ve ekşili pilavdır. Kastamonu halkı tarafından en çok tüketilen lezzetlerin arasında bunlar yer almaktadır.

Kastamonu Gezilecek Yerler

İsmail Bey Külliyesi

Bu Külliye kent merkezinde yer almaktadır. İsmail Bey mahallesinde bulunan bu yer Şahin Şah kayası üzerinde yer almaktadır. Bu Külliye’nin içerisinde cami, medrese, han, hamam ve türbe gibi pek çok mimari yapı bulunmaktadır. Bu Külliye Candar oğulları Beyliğinin son beyi olan İsmail Bey tarafından yaptırılmıştır. Külliye, o zamanda yapılmış mimari eserlerin hepsinin özelliklerini barındırmaktadır.

Ayrıca Külliye içerisinde bir adet Kütüphane yer almaktadır. Külliye içerisindeki yapılardan olan deve hanı ve bazı yapılar Kastamonu Valiliği tarafından onarılmıştır. Bu restorasyonlarla Külliye’nin turizme kazandırılması amaçlanmıştır. Külliye konum olarak Emniyet Müdürlüğünün karşısında yer almaktadır. Külliye, 1451 yılında yaptırılmıştır. Külliye içerisindeki medrese ise 1475 tarihinde yaptırılmıştır.

Kastamonu Kalesi

Kale, KOMNENOSLAR tarafından 12. Yüzyılda yapılmıştır. Kale’nin yapılma amacı ise Türk akınlarından korunmaktır. Kale’deki bazı bölümler hayla ayakta durmaktadır. Kale yapıldığı tarihten beri pek çok restorasyon geçirdiği için kalıntıları sağlam bir şekilde ayakta durmaktadır. Şehrin merkezinde yer alan bu kalenin dış surları 18. yüzyılda çöküntüye uğramıştır.

Kale Bizans mimarisine uygun olarak yapılsa da bölgeyi Türklerin fethetmesiyle Türk- Osmanlı yapısına uygun bir şekilde ayarlanmıştır. Kale, bir kayanın üzerinde yer almaktadır. Kale yerden 120 metre yükseklikte konumlanmıştır. Bu tarihi yapı en son 2005 yılında Belediye tarafından restore edilmiştir. Kale’nin içerisinde çeşitli türbeler, zindanlar ve tüneller bulunmaktadır. Kale her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kale Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları tarafından aktif olarak kullanılmıştır. Kale’ye ulaşmak içinse belli bir yolu araç ile gittikten sonra kalan yolun yürünmesi gerekir. Günümüzde kalenin iç kısmı yapısını korumaktadır.

Kale içerisindeki türbe Bayraklı Sultan olarak adlandırılmaktadır. Kastamonu’nun güney batı tarafında yer almaktadır. Kastamonu kalesi bir evlilik karşılığında Türklere teslim edilmiştir. Kale fethinde yer alan Kumandan ile Tekfur kızının evliliğiyle kale Türklere teslim edilmiştir.

Liva Paşa Konağı- Etnografya Müzesi

Liva Sadık Paşa tarafından 1879 yılında yaptırılmaya başlanmış, 2 yıllık bir sürenin ardından 1881 yılında yapımı tamamlanmıştır. 3 katlı olacak şekilde yapılan konakta bodrum, haremlik ve selamlık gibi döneme ait bölümler bulunmaktadır. İlk yapıldığında 2. katı, kışlık kat olarak kullanılmaktaydı. Bu konak 1997 yılında bir müzeye çevrilmiştir.

Müzeye çevrilmesiyle birlikte her odası zamanın eşyalarıyla donatılmıştır. Çoğu sergi ürünleri kışlık katta yer almaktadır. 2. katta el oymacılığı eserleri, semer, dokumacılık, bakırcılık, kunduracılık ve urgancılık mesleklerine ait eserler yer almaktadır. En üst katta ise döneme ait odalar canlandırılmaya çalışılmıştır. Bu odalar ise oturma odası, gelin odası, misafir odası, baş oda ve günlük oda gibi yerlerdir. Bu oda isimleri ile bile Osmanlı konaklarının ne denli donanımlı olduğunu anlamaktayız. Bu Etnografya Müzesine girişler ücretsiz bir şekilde yapılabilir. Osmanlı’da Konaklarda genelde bir ailenin tamamı yaşadığı için konaklar ve evler olabildiği kadar büyük ve çok odalı olacak şekilde yapılmıştır.

Bu konak Sakarya Caddesi üzerinde yer almaktadır. Müze’ye dolmuş ile gidilebilir. Eski konağın her bir katı ve bölümü günümüzde müzecilik faaliyetleri için kullanılmaktadır. Konağı yaptıran Sadık Paşa ise zamanın Kastamonu Askerlik Şubesi Başkanıdır. Konak tam 22 odadan oluşmaktadır. Konağın bodrum katında bir Kalorifer dairesi bulunmaktadır.

NASRULLAH Kadı Cami

: Cami’yi yaptıran kişi Cami’ye kendi adını vermiştir. Bu Cami Osmanlı Padişahı 2. Bayezid döneminde yaptırılmıştır. 1506 yılında yaptırılan bu cami ilk yapıldığında 6 kubbeli bir yapıya sahipti. Bu Cami 1746 yılında yani 1. Mahmut zamanında bir genişletilme çalışmasıyla 9 kubbeli bir hale getirilmiştir. Cami içerisinde köprü ve şadırvanda yer almaktadır. Şadırvan bir köprü tarzında tasarlanmıştır. Bu Cami Kastamonu’daki Osmanlı’dan kalma en güzel eserlerdendir.

Cami, Kastamonu merkezde yer almaktadır. Bu cami kesme ve moloz taştan inşa edilmiştir. Tek minareli olan cami Mutaflar Çarşısının ortasında yer almaktadır. Bu Cami Osmanlı zamanında yani 1764 ve 1875 yıllarında tadilata uğradığı gibi Türkiye Cumhuriyeti zamanında da yani 1945’te restore edilmiştir. Cami, en son 2014 yılında Gürsoy Grup tarafından restore edilmiştir.

Bu restorasyon çalışması 2 yıl sürmüştür ve 2 yılın sonunda cami tekrar ibadete açılmıştır. Cami’ye yapılan bu son restorasyon ise bir takım eleştirilere maruz kalmıştı. Cami’nin giriş kapısı kuzey tarafında bulunmaktadır. Cami içerisinde su havuzu da bulunmaktadır.

Görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?